فصل پنجم: بحث و نتیجهگیری ۷۷
۵-۱- بحث و تفسیر ۷۸
۵-۲- نتیجهگیری نهایی ۸۱
۵-۳- پیشنهادات ۸۲
منابع ۸۳
پیوستها ۹۰
چکیده انگلیسی ۹۳
«فهرست جداول»
جدول صفحه
جدول ۱-۱: سود حاصله از فروش رزماری ۱۸
جدول ۱-۲: مجموع هزینههای کاشت، داشت و برداشت و هزینه زمین جهت کشت اسطوخودوس (یک هکتار) (۱۳۸۹) ۲۷
جدول ۴-۱: جدول تجزیه واریانس دادهها برای تیمار حرارتی رزماری ۶۱
جدول ۴-۲: جدول تجزیه واریانس دادهها در تیمار حرارتی در اسطوخودوس ۶۱
جدول ۴-۳: تجزیه واریانس دادهها در تیمار اسید سولفوریک در رزماری ۶۲
جدول ۴-۴: تجزیه واریانس دادهها در تیمار اسید سولفوریک در اسطوخودوس ۶۲
جدول ۴-۵: تجزیه واریانس دادهها برای تیمار شوری در رزماری ۶۳
جدول ۴-۶: تجزیه واریانس دادهها برای تیمار شوری در اسطوخودوس ۶۳
جدول ۴-۷: همبستگی صفات در تیمار دمایی رزماری ۷۵
جدول ۴-۸: همبستگی صفات در تیمار اسید سولفوریک رزماری ۷۵
جدول ۴-۹: همبستگی صفات در تیمار شوری رزماری ۷۵
جدول ۴-۱۰: همبستگی صفات در تیمار دمایی اسطوخودوس ۷۶
جدول ۴-۱۱: همبستگی صفات در تیمار اسید سولفوریک اسطوخودوس ۷۶
جدول ۴-۱۲: همبستگی صفات در تیمار شوری اسطوخودوس ۷۶
جدول پیوست-۱: مقایسه میانگین و تجزیه واریانس تیمار دمایی بر روی بذور اسطوخودوس ۹۰
جدول پیوست-۲: مقایسه میانگین تیمار دمایی بر روی بذور رزماری ۹۰
جدول پیوست-۳: مقایسه میانگین تیمار اسید سولفوریک بر روی بذور رزماری ۹۰
جدول پیوست-۴: مقایسه میانگین تیمار اسید سولفوریک بر روی بذور اسطوخودوس ۹۰
جدول پیوست-۵: مقایسه میانگین تیمار شوری بر روی بذور رزماری ۹۰
جدول پیوست-۶: مقایسه میانگین تیمار شوری بر روی بذور اسطوخودوس ۹۱
جدول پیوست-۷: میانگین جوانهزنی دو گیاه رزماری و اسطوخودوس نسبت به تیمار اسید سولفوریک ۹۱
«فهرست نمودارها»
نمودار صفحه
نمودار ۴-۱: جوانهزنی دو گیاه رزماری و اسطوخودوس نسبت به تیمار حرارتی ۶۵
نمودار ۴-۲: تغییرات طول ساقه چه و ریشه چه نسبت به تیمار حرارتی ۶۶
نمودار ۴-۳: جوانهزنی بذور رزماری و اسطوخودوس در تیمار اسید سولفوریک ۶۸
نمودار ۴-۴: تغییرات طول ریشه چه و ساقه چه بر روی بذر رزماری در تیمار اسید سولفوریک ۶۹
نمودار ۴-۵: تغییرات طول ریشه چه و ساقه چه بر روی بذر اسطوخودوس در تیمار اسید سولفوریک ۷۰
نمودار ۴-۶: نمودار درصد جوانهزنی نسبت به تیمار شوری در رزماری ۷۲
نمودار ۴-۷: نمودار درصد جوانهزنی نسبت به تیمار شوری در اسطوخودوس ۷۲
نمودار ۴-۸: طول ساقچه و ریشه چه مربوط به تیمار شوری بر روی بذور رزماری ۷۳
نمودار ۴-۹: طول ساقچه و ریشه چه مربوط به تیمار شوری بر روی بذور اسطوخودوس ۷۳
«فهرست شکلها»
شکل صفحه
شکل پیوست-۱: ترتیب لایههای بذر و بستر در تیمار دمایی درون یک ظرف بزرگ (Booner et al 1974) 92
چکیده
با توجه به اهمیت گیاهان دارویی در درمان بیماریها و همچنین محدود بودن رویشگاههای طبیعی، کمی زادآوری و مصرف بیرویه، برنامهریزی جهت کشت و اهلی کردن آنها بسیار ضروری به نظر میرسد.
شوری آب و خاک از مشکلات در حال افزایش جهان است که سطح وسیعی از کشور ما را نیز در بر
میگیرد. این تحقیق به منظور تعیین بهترین تیمار، جهت غلبه بر مشکل جوانهزنی و رفع خفتگی بذر گیاهان اسطوخودوس (Lavandula officinalis) و رزماری (Rosmarinus officinalis) و همچنین پیدا کردن بهترین تیمار برای جوانهزنی در بذور این گیاهان انجام گرفت. همچنین به منظور ارزیابی تحمل و تعیین مکانسیمهای تحمل به شوری و تاثیر دماهای مختلف و اسید سولفوریک بر روی جوانهزنی بذور رزمای و اسطوخودوس؛ به همین منظور پژوهشی جهت بررسی تاثیر عوامل مختلف فیزیکوشیمیای بر جوانهزنی بذرهای گیاهان اسطوخودوس و رزماری آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با ۹ تکرار و ۳ تیمار در آزمایشگاه مرکز آموزش عالی امام خمینی (ره) در کرج انجام شد. تحقیق در یک فضای سرپوشیده (اتاق) و در داخل پتری دیش انجام شد. بذر اصلاح شده رزماری و اسطوخودوس از مرکز تحقیقات کرج تهیه شد. در این تحقیق سعی شده تا با بهره گرفتن از تیمارهای مختلف به جوانهزنی سریع بذرهای اسطوخودوس و رزماری رسید. تیمارهای مورد مطالعه در این آزمایش؛ دما (۴، ۸، ۲۴ درجه سانتیگراد) اسید سولفوریک (آب گرم، ۱۵ دقیقه در اسید، ۳۰ دقیقه در اسید)، شوری (غلظت صفر، ۵۰، ۱۰۰، ۱۵۰ دسی زیمنس بر متر) بودند. با بهره گرفتن از نرمافزار SPSS و استفاده از آزمون دانکن در سطح (P ≤ ۰٫۰۵) جهت آنالیز دادهها و مقایسه میانگینها استفاده شد. نتایج بدست آمده از تجزیه واریانس و مقایسه میانگینها در بین تیمارهای اعمال شده بر روی بذور حاکی از آن است که اختلاف معنیدار میباشد به طوری که در تیمار حرارتی بالاترین میزان جوانهزنی مربوط به ۴ درجه سانتیگراد بود. در مقایسه میانگینها بیشترین درصد جوانهزنی مربوط به رزماری با درصد ۵۵ مربوط به تیمار اسید سولفوریک در مدت ۱۵ دقیقه بود و کمترین درصد جوانهزنی به میزان ۳۵ درصد مربوط به تیمار آب گرم اسطوخودوس بوده است.
کلید واژه: اسطوخودوس، اسید سولفوریک، بذر، جوانهزنی، دما، رزماری
فصل اول
کلیات پژوهش