بازده سهام[۴]
بازده در فرایند سرمایهگذاری نیروی محرکی است که ایجاد انگیزه میکند و پاداشی برای سرمایهگذاران محسوب میشود. بازده ناشی از سرمایهگذاری برای سرمایهگذاران حائز اهمیت است، برای اینکه تمامی بازی سرمایهگذاری بهمنظور کسب بازده صورت میگیرد. یک ارزیابی از بازده، تنها راه منطقی (قبل از ارزیابی ریسک) است که سرمایهگذاران میتوانند برای مقایسه سرمایهگذاریهای جایگزین و متفاوت از هم انجام دهند. برای درک بهتر عملکرد سرمایهگذاری، اندازهگیری بازده واقعی (مربوط به گذشته) لازم است. مخصوصاً اینکه بررسی بازده مربوط به گذشته در تخمین و پیشبینی بازدههای آتی نقش زیادی دارد (راعی، ۱۳۸۳).
اجزای بازده
بازده معمولاً از دو بخش تشکیل میشود:
۲-۳-۳-۱-۱ سود دریافتی
مهمترین جزء بازده سودی است که بهصورت جریانهای نقدی دورهای سرمایهگذاری بوده و میتواند به شکل بهره یا سود تقسیمی باشد. ویژگی متمایز این دریافتها این است که منتشرکننده پرداختهایی را بهصورت نقدی به دارنده دارایی پرداخت میکند. این جریانهای نقدی با قیمت اوراق بهادار نیز مرتبط است.
۲-۳-۳-۱-۲ سود (زیان) سرمایه
دومین جزء مهم بازده، سود (زیان) سرمایه است که مخصوص سهام عادی است ولی در مورد اوراق قرضه بلندمدت و سایر اوراق بهادار با درآمد ثابت نیز مصداق دارد. به این جزء که ناشی از افزایش (کاهش) قیمت دارایی است سود (زیان) سرمایه میگویند. این سود (زیان) سرمایه ناشی از اختلاف بین قیمت خرید و قیمت زمانی است که دارندۀ اوراق قصد فروش آنها را دارد. این اختلاف میتواند سود و یا زیان باشد (راعی، ۱۳۸۳).
دلایل پرداخت سود سهام
شرکتها به دلایل متعددی اقدام به پرداخت سود سهام میکنند که برخی از آنها عبارتاند از:
الف ) سود سهام درآمد باثباتی برای سهامداران محسوب میشود بهطوریکه بر اساس میزان سود سهام دریافتی میتوانند هزینه زندگی خود را تنظیم نمایند.
ب) سهامداران بالقوه به گزارشهای مالی و اخبار مربوط به سود تقسیمی شرکتها توجه خاص دارند.
ج) تغییرات در سود تقسیمی سهام حاوی اطلاعات مفیدی برای سهامداران میباشد.
چ) اگر سهامدار شرکتی عادت به دریافت سود سهام داشته باشد در این صورت قطع ناگهانی پرداخت سود سهام توسط آن شرکت اینگونه سهامداران را دچار مشکل می کند.
ح) در بازاری که در آن هزینههای تنزیل به خاطر عدم اطمینان بالاست پرداخت سود سهام در حال حاضر نسبت به پرداخت در آینده دارای ارزش بیشتری میباشد.
خ) عدم پرداخت سود ممکن است رقبای واحد تجاری را به تبلیغات تهاجمی علیه شرکت تشویق نماید.
د) شرکت توانایی بالفعلی در تولید نقدینگی بهاندازه کافی دارد و لذا نیازی به سرمایهگذاری مجدد سودها نمیبیند، بر این اساس اقدام به توزیع سود میان سهامداران خود می کند.
ذ) درصورتیکه هزینههای مالیات بر سود سهام در مورد اغلب سهامداران پائین باشد و یا سود سهام مشمول معافیت مالیاتی باشد این امر شرکتها را به پرداخت سود تشویق میکند.
ر) گاهی هزینههای معاملاتی و نقلوانتقال سهام در خصوص سهامدارانی که به خاطر نیاز به وجوه نقد مجبور به فروش سهام خود میشوند پرداخت سود سهام را ایجاب میکند.
ز) برخی از مقررات تجاری و مالیاتی، شرکتها را از انباشتن غیرضروری و بیشازحد سود منع نموده و آنها را ملزم به پرداخت سود سهام در میان سهامداران می کند.
در ایران تصمیمگیری در مورد تقسیم سود جزو اختیارات مجمع عمومی عادی صاحبان سهام است(راعی، ۱۳۸۳).
روشهای پرداخت سود سهام
پسازآنکه شرکت تصمیم میگیرد قسمتی از سود حاصله را بین سهامداران خود تقسیم کند باید شیوه پرداخت آن را تعیین نماید عمده روشهای پرداخت سود را به شرح زیر میتوان نام برد. (جهانخانی و پارسائیان،۱۳۷۳،۱۲۴).
پرداخت سود سهام بهصورت وجه نقد
این شیوه رایجترین روش پرداخت سود سهام بوده و عمدتاً در شرایطی که شرکت مشکل کمبود نقدینگی ندارد مورداستفاده قرار میگیرد. فرایند پرداخت سود سهام شرکتها دارای چهار تاریخ مشخص است که عبارتاند از: تاریخ اعلام، تاریخ ثبت، تاریخ مؤثر در بورس و تاریخ پرداخت سود.
الف) تاریخ اعلام. روزی است که هیئتمدیره شرکت گرد هم میآیند، در مورد پرداخت سود سهام تصمیم میگیرند و نتیجه تصمیمات خود را اعلام میکنند
ب) تاریخ ثبت در دفاتر سهام. سود سهامی که هیئتمدیره یک شرکت اعلام میکند به کسی پرداخت میشود که در تاریخ معینی نام وی بهعنوان صاحبسهم در دفاتر سهام به ثبت رسیده باشد
ج) تاریخ مؤثر در بورس. طبق مقررات بورس نیویورک زمانی که یک سرمایهگذار سهام شرکتی را خریداری میکند چهار روز کاری طول میکشد تا این سهام در دفتر سهام شرکت به نام وی منتقل شود، درنتیجه، زمانی که سود سهام اعلام میشود سود به کسی تعلق خواهد گرفت که چهار روز قبل از تاریخ ثبت یا تاریخ مؤثر سهام را خریداری کرده باشد. اگر کسی سهام را بعد از تاریخ مؤثر در بورس (چهار روز قبل از تاریخ ثبت) خریداری کند، به وی سود سهام تعلق نخواهد گرفت و فروشنده سود سهام را دریافت خواهد کرد.
چ) تاریخ پرداخت: پسازاینکه هیئتمدیره میزان و زمان پرداخت سود سهام را اعلام کرد و پس از گذشت تاریخ ثبت، طبق دفاتر سهام شرکت، نام صاحبان سهام در آن روز که مستحق دریافت سود سهام هستند مشخص میشود. سپس شرکت اقدام به کشیدن چک در وجه سهامداران میکند (جهانخانی و پارسائیان،۱۳۷۳،۱۲۴).
سود سهمی
در این حالت شرکت بهجای سود، سهام عادی منتشر نموده و هماهنگ با افزایش سرمایه به سهامداران سهام جایزه ارائه میدهد این سهام عمدتاً بهمنظور حفظ نقدینگی شرکت و جلوگیری از خروج وجه نقد از شرکت جهت سرمایهگذاری در پروژههای طرح توسعه میباشد.
سهامداران باید بدانند که دریافت سهام جایزه درواقع تقسیم درآمد جاری شرکت نیست بلکه شناخت رسمی حق سهامداران عادی است، درواقع مبالغ فوق جزء حقوق صاحبان سهام در ترازنامه تحت عنوان اندوختهها و مانده سود تقسیمنشده وجود داشته است و با صدور سهام جایزه مبالغ فوق از حسابهای نامبرده بهحساب سرمایه منتقل میشوند.
بدیهی است هنگامیکه شرکت سهام جایزه منتشر میکند به نسبت افزایش سرمایه قیمت سهام بایستی در بازار افت کند زیرا مبالغ مربوط به افزایش سرمایه قبلاً در حقوق صاحبان سهام مستقر بوده و اکنون هیچ تغییر اساسی در شرکت رخ نداده است که حاکی از افزایش درآمدهای آتی باشد، درصورتیکه تعداد اوراق سهام افزایشیافته است و در آینده درآمدی که حاصل میشود باید بین تعداد بیشتری ورقه سهم تقسیم شود و چون هیچگونه تغییری که منجر به افزایش درآمد آتی شرکت شود، روی نداده است. جهت حفظ نرخ بازدهی هر سهم قیمت سهم باید به همان میزان در بازار تنزل داشته باشد (جهانخانی و پارسائیان،۱۳۷۳).
شیوه پرداخت سود سهام در ایران
در شرکتهای سهامی ایران معمولاً سود سال مالی قبل در اوایل سال بعد موردمحاسبهقرار میگیرد و پس از تائید بازرسان قانونی و حسابرسان از این نظر که سود مطابق با اصول و استانداردهای حسابداری محاسبهشده است مراتب در مجامع عمومی صاحبان سهام مطرح میشود و صاحبان سهام نسبت به چگونگی و مبلغ تقسیم سود بین سهامداران و مبلغی که باید در شرکت باقی بماند تصمیم میگیرند. سودی که باید بین صاحبان سهام تقسیم شود از طریق آگهی به اطلاع آنان میرسد و معمولاً مهلتی را برای مراجعه سهامداران برای ثبتنام دریافت سود تعیین میکنند و سپس شرکت به پرداخت سود به سهامداران مبادرت میکنند (جهانخانی و پارسائیان،۱۳۷۳).
سیاستهای متداول تقسیم سود
شرکتهای سهامی عام باید در رابطه با تقسیم سود، سیاست مشخصی را اتخاذ کنند. در تدوین این سیاست عوامل متعددی ازجمله سیاستهای مورداستفاده در سایر شرکتهای مشابه و عوامل دیگری که در ابتدای فصل مطرح شد باید موردتوجه قرار گیرند. اگرچه میتوان صدها سیاست تقسیم سود متفاوت را مشخص ساخت، ولی اکثر سیاستهای تقسیم سود دریکی از سه گروه اصلی به شرح ذیل طبقهبندی میشوند: (دستگیر، ۱۳۸۷،۵۲).
نسبت سود تقسیمی ثابت
شرکت میتواند به چندین طریق از نسبت سود تقسیمی ثابت استفاده کند و آن را در سیاست تقسیم سود بگنجاند. آن روشها بهقرار ذیل است:
الف) پرداخت درصد ثابتی از سود سالانه
ب) پرداخت سود سهام بهصورت درصد ثابت و مشخصی از سود خالص سالهای قبل
ج) انتخاب درصدی بهعنوان نسبت سود تقسیمی مطلوب که قرار است در بلندمدت رعایت شود. درصد سود تقسیمی واقعی در یک سال میتواند کمتر یا بیشتر از درصد مطلوب باشد، ولی شرکت میکوشد درصد سود تقسیمی واقعی را نزدیک به درصد مطلوب نگه دارد(دستگیر، ۱۳۸۷،۵۲).
پرداخت سود ثابت
بسیاری از شرکتها درزمینهٔ پرداخت سود رویه ثابتی دارند و تقریباً بهصورت پایدار عمل میکنند. متداولترین روش که بسیاری از شرکتها در سالهای اخیر در پیشگرفتهاند این است که سالانه از بابت سود هر سهم مبلغ معینی پرداخت میکنند و با افزایش سود شرکت بهتدریج بر این مبلغ میافزایند. شرکتی که سیاست تقسیم سود خود را بر این اساس گذارده باشد با اعلان میزان سود تقسیمی هر سهم، پیام مهمی را به سهامداران مخابره میکند، بهویژه زمانی این امر اتفاق میافتد که میزان سود تقسیمی شرکت دستخوش تغییرات چرخههای تجاری و نوسانات بازار قرار نگیرد. ازآنجاکه پرداخت سود سهام مستلزم داشتن سود و همچنین نقدینگی کافی است، شرکتی که چنین سیاست را دنبال میکند به سهامداران و گروههای ذینفع این پیام را میدهد که ازنظر سودآوری و قدرت نقدینگی در وضع بسیار خوبی قرار دارد(دستگیر، ۱۳۸۷).